Zaterdag 6 april: Brabantse voorjaarsexcursie naar Willemstad en Klundert

Elk jaar belegt de Brabantse Orgelfederatie in samenwerking met De Orgelvriend en de KVOK kring Noord-Brabant twee excursies naar bekende en minder bekende orgels in de provincie.

Op zaterdag 6 april 2019 voert de traditionele voorjaarsexcursie naar de vestingsteden Willemstad en Klundert. In Willemstad ging bij een brand in 1950 het Hess-orgel verloren, in Klundert ging een Garrels-orgel in 1944 door oorlogsgeweld ten onder. Maar ondanks dit gemis treffen we bij deze excursie een boeiende verscheidenheid aan orgels.

We starten in Willemstad, in de fraaie achthoekige Koepelkerk die ooit gebouwd werd met subsidie van Prins Maurits. Een prachtig Van Leeuwen-orgel siert deze kerk. Het orgel wordt gepresenteerd door Henk Kooiker. Vervolgens gaan we naar Klundert, waar wij eerst de Gereformeerde Kerk bezoeken met zijn bescheiden maar mooi Van Dam-orgel (1891). In de Hervormde Kerk treffen we een indrukwekkend Flentrop-orgel uit 1958. Daarna besluiten wij in De Stad Klundert. In deze voormalige r.-k. kerk treffen we twee orgels. Het Marcussen-orgel (1965), destijds geplaatst in de Sint-Stephanuskerk te Moerdijk, vond in 2013 hier zijn bestemming (foto). Eind 2017 werd in De Stad Klundert een tweede orgel geplaatst van Vermeulen (1950) dat al eerder dienst deed in Bergen op Zoom en ’s-Hertogenbosch.

Het slotconcert wordt hier eind van de middag gegeven door de huisorganist en artistiek leider van De Stad Klundert, Gerben Mourik, die ook de andere orgels in Klundert zal presenteren.

Tijdens de excursie worden zowel een excursie-cd als een portret-cd gepresenteerd. Op de portret-cd worden de klanken van het Marcussen-orgel vastgelegd door Gerben Mourik. De excursiebijdrage is € 25,– p.p.

In het aprilnummer meer over deze excursie met o.a. beschrijvingen van alle orgels.

Aanmelden kan alvast per mail aan excursie@brabantorgel.nl.

[Wim van der Ros, tekst en fotografie]