De Orgelvriend nr 5 – 2017 / juni


In dit nummer onder meer:

  • Bram Brandemann: ‘Zie het als een uitdaging dat mensen het orgel mooi gaan vinden’
  • Vijf Hardorff-orgels gerestaureerd
  • Van Leeuwen-orgel in Bemmel als herboren
  • In memoriam Henk Klop
  • De Fantasie in f kl.t. KV 608 van Mozart

Verschijnt op 2 juni 2017

Bram Brandemann: ‘Zie het als een uitdaging dat mensen het orgel mooi gaan vinden’
Vorig jaar werd Bram Brandemann benoemd tot organist van de R.-k. Buitenkerk in Kampen. Een gesprek met een protestant die, misschien wel tot zijn eigen verbazing, zich helemaal op zijn plaats voelt als organist in een rooms-katholieke kerk.
Auteur: Lex Gunnink

Vijf Hardorff-orgels gerestaureerd
In dit artikel van Dirk Molenaar worden vijf gerestaureerde orgels van de Friese orgelmaker Willem Hardorff (1815-1899) gepresenteerd in volgorde van hun bouwjaar. Het betreft instrumenten in Nieuw-Beerta, Kimswerd, Easterlittens, Húns en Hantum. Bij alle restauraties was Theo Jellema als adviseur betrokken

Van Leeuwen-orgel in Bemmel als herboren
Goed beschouwd is het Willem van Leeuwen-orgel in het Betuwse Bemmel sinds de laatste restauratie door Nico van Duren Orgelrestauratie en Onderhoud nu pas voltooid. Op de lege plaatsen die Van Leeuwen in 1953 had gereserveerd, zijn een Dulciaan 8 vt (HW) en een Sesquialter 2 st (BW) geplaatst.

Nieuwe ontwikkelingen in de orgelbouw?
Op zaterdag 1 april organiseerde de afdeling Zuid-Holland Noord van de KVOK een goed bezocht symposium in de Bethelkerk te Bodegraven over dit onderwerp. Sprekers waren Hans Reil, Hans Fidom en Wim Diepenhorst, en er was volop gelegenheid voor discussie. Een verslag van Gerco Schaap.

In memoriam Henk Klop
Op zaterdag 22 april jl. is de bekende musicus, componist en kunstschilder Henk Klop uit Hardinxveld-Giessendam op 70-jarige leeftijd overleden. Het door zijn familie opgestelde ‘In memoriam’ wordt aangevuld met enkele persoonlijke indrukken van Gerco Schaap

De Fantasie in f kl.t. KV 608 van Mozart
Zijn derde bijdrage in de reeks ‘Werkbespreking’ wijdt Lourens Stuifbergen aan de Fantasie in f kl.t. van Mozart. Oorspronkelijk geschreven voor ‘Flötenuhr’ stijgt deze compositie qua allure ver uit boven de beperkte mogelijkheden van de mechanische orgelklok.

En verder…
Uit de orgelwereld
Internationale Orgelweek Vlaardingen
Elke regio een eigen Doe-orgel!
Column ‘Trouwens’
Muziekbijlage: Psalm 65/72 (Arend J. Kettelarij)
Cd-recensies
Wegwijzers en ‘Toegelicht’

Bekijk een paar pagina’s op het scherm.

 

Andere nummers