De Orgelvriend nr 4 – 2017 / mei


In dit nummer onder meer:

  • De organistenmaker van de twintigste eeuw
  • 13 mei: Voorjaarsexcursie naar Nuenen en Eindhoven
  • Hans ‘ab heretico’: de afkomst van Hans Goltfus
  • Nieuwe ontwikkelingen in de orgelbouw?
  • Het Mitterreither-orgel van Berltsum gerestaureerd

Verschenen op 28 april 2017

De organistenmaker van de twintigste eeuw
Een interview met Bert Matter bij zijn tachtigste verjaardag door Gerco Schaap. Matter heeft als hoofdvakdocent meerdere generaties orgelstudenten opgeleid. Improviseren zat hem in het bloed. Het Bader-/Timpeorgel in de Sint-Walburgiskerk, waarvan hij van 1969 tot 2002 organist was, was zijn grootste inspiratiebron.

13 mei: Voorjaarsexcursie naar Nuenen en Eindhoven
De voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie, De Orgelvriend en de KVOK-kring Noord-Brabant voert naar twintigste-eeuwse orgels in De Regenboog te Nuenen, de Johanneskerk en Emmaüskerk in Eindhoven en het transparante Pels & Van Leeuwenorgel in het auditorium van de TU/e in de Philips-stad. Met een bijzonder slotconcert.

Hans ‘ab heretico’: de afkomst van Hans Goltfus
In de vierde aflevering van de rubriek ‘Oud papier’ vestigt Jaap Jan Steensma onze aandacht op de orgelmaker Hans Goltfus (1596-1658). Hij bouwde van 1642 tot 1646 een orgel voor de Rotterdamse Sint-Laurenskerk, op dat moment het grootste orgel in de gehele Republiek. In het Stadsarchief van ’s-Hertogenbosch ligt zijn doopbewijs.

Nieuwe ontwikkelingen in de orgelbouw?
Op zaterdag 1 april organiseerde de afdeling Zuid-Holland Noord van de KVOK een goed bezocht symposium in de Bethelkerk te Bodegraven over dit onderwerp. Sprekers waren Hans Reil, Hans Fidom en Wim Diepenhorst, en er was volop gelegenheid voor discussie. Een verslag van Gerco Schaap.

Het Mitterreither-orgel van Berltsum gerestaureerd
Het orge in de Koepelkerk van Berltsum is een voor het noorden uniek instrument, in 1780 gebouwd door de uit Oostenrijk afkomstige Johannes Mitterreither. Het in de 19e en 20e eeuw door verschillende orgelmakers aangepaste instrument werd begin 2016 weer in gebruik genomen na een restauratie door Orgelmakerij Reil.

En verder…
Uit de orgelwereld
Column ‘Trouwens’
Muziekbijlage: Psalm 98 (Bert Matter)
Boekbespreking
Restauratie Van Hirtum-orgel
Nieuwe muziekuitgaven
Cd-recensies
Wegwijzers en ‘Toegelicht’

Bekijk een paar pagina’s op het scherm.

 

Andere nummers