De Orgelvriend nr 3 – 2017 / april


In dit nummer onder meer:

  • Bastiaan Stolk: ‘Met improviseren kun je harten raken’
  • Vernieuwd orgel in de Hervormde Kerk te Ottoland
  • Het Furtwängler & Hammer-orgel in de Jeruzalemkerk te Amsterdam
  • George Robert, stadsorganist van Haarlem
  • Een pronkstuk in de kerk van Tolbert

verschijnt op 31 maart 2017

Bastiaan Stolk: ‘Met improviseren kun je harten raken’
Op de orgelbank met de winnaar van De beste (amateur)organist van Nederland, Bastiaan Stolk. Als organist van de Oude Kerk in Veenendaal heeft hij zojuist zijn eerste cd op het Vierdagorgel opgenomen. Zijn eerste leraar was Henk G. van Putten; al enige jaren is hij onder de hoede van Gerrit Christiaan de Gieren sinds vorig jaar heeft hij improvisatieles bij Geerten Liefting.

Vernieuwd orgel in de Hervormde Kerk te Ottoland
Op 21 september 2016 werd het vernieuwde en uitgebreide orgel in de Hervormde Kerk van Ottoland officieel overgedragen aan het College van Kerkrentmeesters. Organist Arjen Leistra gaf het inwijdingsconcert. Achter het Standaart-front bouwde Slooff Orgelbouw een nieuw mechanisch orgel met twee manualen en 18 stemmen.

Het Furtwängler & Hammer-orgel in de Jeruzalemkerk te Amsterdam
Het orgel in de Amsterdamse Jeruzalemkerk is het enige overgebleven orgel in Nederland van de Hannoverse firma Furtwängler & Hammer. Het instrument werd in 1930 gebouwd naar de ideeën van Dr. Christhard Mahrenholz en is een vroege representant van de Orgelbewegung. Na een restauratie werd het vorig jaar opnieuw in gebruik genomen.

George Robert, stadsorganist van Haarlem
Lourens Stuifbergen schetst het leven van George Robert (1890-1971), de jongere broer van de Haarlemse stadsorganist Louis Robert, over wie eerder een artikel verscheen in De Orgelvriend van november 2015. Gedurende zijn 34-jarig dienstverband gaf Robert ca. 1.500 concerten; daarnaast drukte hij als dirigent zijn stempel op het Haarlemse muziekleven.

Een pronkstuk in de kerk van Tolbert
Roelof Kuik doet verslag van de restauratie van het Hess-kabinetorgel (1792), afkomstig uit de Ernst Sillem Hoeve te Lage Vuursche, dat sinds vorig jaar in de kerk van het Groningse Tolbert staat opgesteld. Victor Timmer, die nauw bij de restauratie betrokken was, schreef er een brochure over, met daarin een cd.

En verder …
Uit de orgelwereld
Expertmeeting in Breda
Vierdag-orgel uit Meeden naar Eindhoven
Muziekbijlage: Psalm 92 (Gerard de Wit)
Nieuwe muziekuitgaven
Wegwijzers en ‘Toegelicht’

> Bekijk een paar pagina’s op uw scherm

 

Andere nummers