De Orgelvriend nr 2 – 2017 / maart

In dit nummer onder meer:

  • Interview met architectuurhistoricus Wies van Leeuwen
  • Portret van Arp Schnitger ontdekt
  • Deelrestauratie Van Oeckelen-orgel Lutherse Kerk Delft voltooid
  • Boekbespreking: De Nachtwacht van ’s-Hertogenbosch
  • Muziekbijlage: ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’ (Dick Sanderman)

verschijnt op 3 maart 2017

In gesprek met architectuurhistoricus Wies van Leeuwen
Interview door Wim van der Ros met ‘Cuypers-specialist’ Wies van Leeuwen. Hij was medeauteur van het onlangs verschenen boek De Nachtwacht van ’s-Hertogenbosch – Het groot orgel van de Sint-Janskathedraal dat ook in dit nummer wordt besproken. ‘Cuypers zocht altijd naar samenhang en eenheid’.

Muziekbijlage
Dick Sanderman schreef vijf bewerkingen over het zegenlied ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’ (Liedboek lied 416) op een melodie van Ralph Vaughan Williams. De door Cantique uitgegeven bundel wordt besproken door Wim van der Ros; de derde bewerking is opgenomen als muziekbijlage in dit nummer.

Deelrestauratie Van Oeckelen-orgel
Lutherse Kerk Delft voltooid Een artikel van Willemijn Roodbergen, hoofdorganist van de Lutherse Kerk in Delft, over de historie en de vorig jaar afgesloten deelrestauratie van het Van Oeckelen-orgel (1889) in haar kerk door Orgelmakerij Reil uit Heerde. “De klank heeft weer intensiteit en zeggingskracht.”

De Nachtwacht van ’s-Hertogenbosch
Bespreking door Wim van der Ros van het eind vorig jaar verschenen boek over ‘Het groot orgel van de Sint-Janskathedraal’. Het boek gaat niet alleen over de bouw en lotgevallen van het instrument; een belangrijk deel is gevuld met schitterende (detail)foto’s van de bijzondere, rijk gedecoreerde orgelkas.

Cd-recensies
Besprekingen van ‘80 jaar Orgel van de Sint-Baafskathedraal Gent’ (Edward De Geest), ‘Key Connections’ (Wim Does, Susanna Veerman en Mirsa Adami), ‘Dupré par/by Jean Guillou’, Giovanni Morandi Organ Music’ (Marco Ruggeri) en ‘The Organ of Oslo Cathedral’ (Kåre Nordstoga)

En verder …
Uit de orgelwereld
Portret van Arp Schnitger ontdekt
Column ‘Trouwens’
Bij de muziekbijlage
Wegwijzers en ‘Toegelicht’

> Bekijk een paar pagina’s op uw scherm

 

Andere nummers