Orgelexcursie op stille zaterdag

Op 31 maart vindt de jaarlijkse ‘Orgeltocht op Stille Zaterdag’ plaats onder leiding van Sietze de Vries. De tocht start dit jaar in Oosthuizen (foto). Vanaf 9.30 tot 10.00 uur bent u welkom in de Grote Kerk, waar u wordt ontvangen met koffie of thee. Het orgel in Oosthuizen wordt wel het oudste bespeelbare orgel in Europa genoemd, hoewel hier twijfels over zijn. Hans van Nieuwkoop heeft na onderzoek vastgesteld dat het mogelijk gaat om delen van het oude orgel uit de Grote Kerk in Weesp. Dit instrument is mogelijk gebouwd door de Utrechtse orgelbouwer Peter Gerritsz. Pieter Backer uit Medemblik gaf het orgel aan het eind van de 17e eeuw zijn huidige vorm. In 2002/2003 heeft een restauratie plaatsgevonden door Flentrop. De klank van het orgel is typisch 16e-eeuws, zeer krachtig en indringend, mede door de hoge winddruk en de middentoonstemming.

Om 12.00 u. wordt u verwacht in de Nicolaaskerk te Purmerend. Hier staan drie orgels: het één-klaviers Bätz-orgel uit 1777, het twee-klaviers Witte-orgel uit 1864 en het grote drie-klaviers Garrels-orgel. Het heeft een Noord-Duitse opstelling met twee laag geplaatste pedaaltorens aan weerskanten van de hoofdkas. Na een afwezigheid van 24 jaar is het orgel in 2000-2003 door Flentrop gerestaureerd en teruggeplaatst onder advies van Jan Jongepier.

Om 14.30 u. wordt de tocht vervolgd in de Christophoruskerk te Schagen. Hier bevindt zich een interessant drie-klaviers Nicholson-orgel uit 1878 dat in 1981 werd geplaatst ter vervanging van het Vermeulen orgel en gerestaureerd door de firma Bischop & Son te Ipswich.

“Prachtige fluiten, zingende prestanten, echte orkestrale bassen, fluwelige strijkers op het Swell-organ en kernachtige tongwerken. Musiceren op dit instrument is een feest”,

aldus enkele reacties van organisten.

Entree € 15,‒ incl. 2 consumpties. Opgave bij Piet Alkema via orgeltocht2018@gmail.com.