Orgelnetwerk Noord-Holland verwelkomt amateur-organisten

Op 9 juni a.s. kunnen amateur-organisten weer Noord-Hollandse orgels bespelen. Dit jaar is gekozen voor vier fraaie Müller-orgels (drie van Christian, een vierde van zijn zoon Pieter):

  • het fraaie 8 stemmen tellende kabinetorgel (1740) in de Dorpskerk van Castricum
  • het orgel van de NH Kerk in Beverwijk uit 1756 (II/P/22). Zie ook het jubileumboekje uit 2006 dat u hier kunt downloaden.
  • het orgel in de Kapelkerk in Alkmaar (1762, II/aP/19)
  • het orgel in de Evangelisch Lutherse Kerk in Alkmaar (1755, waarschijnlijk Pieter Müller). Het heeft 15 stemmen, verdeeld over twee klavieren, en aangehangen pedaal. Nog in oktober 2017 is dit orgel ernstig beschadigd toen klunzige inbrekers dachten in het orgel een schuilplaats te vinden. Gelukkig is het orgel weer geheel hersteld (foto).

Uitgebreidere informatie over deze orgels is te vinden in de encyclopedie Het Historische Orgel in Nederland (deel II) en op orgbase.nl.

Aanmelden via de website van de Stichting Orgelnetwerk Noord-Holland, orgelnet.nl. Geef bij uw aanmelding aan op welke orgels u wilt spelen, desgewenst met een prioriteitsvolgorde. Vervolgens wordt een rooster gemaakt, zoveel mogelijk rekening houdend met uw voorkeuren. De speeltijd per orgel is maximaal een half uur. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen begint het speelrooster om 10.00 uur en eindigt uiterlijk 17.30 uur. Het rooster wordt uiteraard tijdig toegestuurd per mail. In de kerken is deskundige begeleiding aanwezig.

De kosten: voor het spelen op één orgel € 15,‒, voor twee orgels € 27,50, voor drie orgels € 35,‒ en als u vier orgels kiest € 40,‒.