Orgelfestival Eindhoven

Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september a.s. vindt onder auspiciën van Collegium Musicum Eindhoven een festival plaats rond het recent door Klais gerenoveerde Verschueren-orgel in de Catharinakerk in Eindhoven. Dit uit 1936 daterende orgel was lange tijd het grootste orgel van Nederland. Ook het Klop-kistorgel en het vorig jaar in de kerk geplaatste ‘Don Bosco-orgel’ (kas uit 1667, binnenwerk Ureel, 1873), worden tijdens het festival bespeeld.

Monique List-de Roos, wethouder van mobiliteit, cultuur en design, binnenstad en citymarketing van Eindhoven, zal het festival op vrijdag 21 september om 20.00 uur openen. Aansluitend verzorgt de Utrechtse Dom-organist Jan Hage het openingsconcert met symfonische orgelmuziek. Na afloop is er een nazit met een drankje.

Op zaterdagmorgen 22 september (van 10.00 tot 13.00 uur) verzorgt Jacob Lekkerkerker (Oude Kerk Amsterdam) een voor iedereen toegankelijke workshop over de muzikale gebruiksmogelijkheden van de nieuw aangebrachte setzer; aansluitend zal hij zelf een en ander demonstreren tijdens een lunchconcert.

Zaterdagavond is de ‘Nacht van de stadsorganisten’. Drie stadsorganisten verlenen hieraan hun medewerking, waarbij bezoekers in de twee pauzes kunnen genieten van pauzedrankjes.

Zondagmiddag 23 september is er vanaf 14.00 uur weer een kinderactiviteit rond het DOE-orgel.

De befaamde en veelzijdige Engelse organist Wayne Marshall zal om 15.00 uur het slotconcert verzorgen. Ook dan is er bij de nazit ‘een drankje na’.

Verdere informatie, aanmelding workshop en kinderprogramma, toegangsprijzen e.d. vindt u op de website.