Orgel Oude Kerk Amsterdam ‘bouwkundig opgeleverd’

[Beeld: Gerco Schaap]
Op vrijdag 28 september jl. is het Vater-/Müller-orgel in de Oude Kerk in Amsterdam bouwkundig opgeleverd door Orgelmakerij Reil te Heerde en schildersbedrijf Wolters uit Deventer. De afgelopen drie jaar werd het wereldberoemde orgel gerestaureerd onder advies van Henk Verhoef. Een dag later werd het voor het eerst muzikaal gepresenteerd aan genodigden, onder wie vele donateurs die dit project mogelijk hebben gemaakt. Voor de Stichting Vox Humana was dit het moment om symbolisch een bedrag van € 12.500,- in de vorm van een cheque te overhandigen aan de directeur van de Stichting Oude Kerk, Jacqueline Grandjean. Dit bedrag is de afgelopen jaren bijeengebracht door donateurs van Vox Humana en andere betrokkenen. Met dit bedrag heeft de stichting de restauratie van het zogenoemde ‘Hollands Trio (Vox Humana, Baarpijp, Quintadeen en tremulant) gefinancierd. De totale kosten van de restauratie bedragen ruim 1,3 miljoen euro.

Tijdens de bijeenkomst schetste directeur Hans Reil van Orgelmakerij Reil kort het restauratieproces. Begonnen werd met de restauratie van de marmeren onderbouw. Daarna kwamen onder meer kas, mechaniek, pijpwerk, balgen en windladen aan de beurt.
Enkele feiten, opgetekend uit de mond van Hans Reil:

– Van de ca. 4.200 pijpen is zo’n 50% van Christian Vater, 25% van Johann Caspar Müller en 25% van Christian Gottlieb Friedrich Witte.

– Voorheen waren zes van de in totaal negen balgen in gebruik. Nu zijn ze alle negen weer in bedrijf.

– De speelaard was berucht; was voorheen in de bas meer dan 2 kilogram nodig om een toets in te drukken, na zorgvuldige restauratie van de tractuur is dit teruggebracht tot minder dan de helft.

– Wat betreft de klank: in het contract voor de restauratie was opgenomen dat er niets aan de intonatie mocht worden gewijzigd, met uitzondering van zaken die te veel afweken van het algemene beeld. Zo is ook geschied.

Aansluitend werd het orgel bespeeld door Matteo Imbruno en Henk Verhoef met orgelwerken van onder anderen Bach en Mendelssohn.

In het weekend van 11 en 12 mei 2019 wordt het orgel officieel in gebruik genomen met o.m. een benefietgala. Tot die tijd wordt op detailniveau doorgewerkt aan het orgel en kan het acclimatiseren. Het regeerwerk wordt dan verder ingeregeld en het klankbeeld geperfectioneerd. Meer info op https://oudekerk.nl.