Mason & Hamlin expositie in Harmonium Museum

In het Harmonium Museum in Barger-Compascuum is op 13 april jl. een tentoonstelling geopend rond het Amerikaanse harmoniummerk Mason & Hamlin. Deze firma werd in 1854 opgericht in Boston door Henry Mason en Emmons Hamlin. Oorspronkelijk produceerde zij alleen melodeons (een voorloper van het harmonium) maar vanaf 1855 introduceerde de firma het ‘orgel-harmonium’. In dit instrument waren de balgen verticaal geplaatst met daaronder de tongen. In 1867 presenteerde de firma het zuigwindharmonium op een tentoonstelling in Parijs en in de navolgende jaren bleek dit type een groot succes en een geduchte concurrent van het Europese drukwindharmonium. Rond 1870 was Mason & Hamlin de grootste producent van harmoniums, met zo’n 500 mensen in dienst en een productie van ca. 200 harmoniums per week. Ze leverden ook aan belangrijke componisten zoals Franz Liszt. Vanaf 1883 legde de firma zich toe op de productie van piano’s.

De tentoonstelling laat naast instrumenten uit de eigen collectie en uit de verzamelingen van Wim Olthof en Louis Huivenaar ook de technische ontwikkeling zien die door Mason & Hamlin werden geïntroduceerd, bladmuziek en lesmethoden die speciaal voor dit type harmonium werden ontwikkeld.

Het harmonium Museum is onderdeel van het Veenpark, dat elke dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend is. De entree is € 16,50 (senioren 65+ € 15,50, kinderen t/m 4 jaar gratis). Zie ook http://www.harmonium-museum.nl.