Lezersaanbieding! ~ Nieuw barokorgel TrivoliVredenburg wordt in gebruik genomen

In juni is Orgelmakerij Gebr. Van Vulpen begonnen met de opbouw van het nieuwe barokorgel in de grote zaal van het Utrechtse Muziekcentrum TivoliVredenburg. Het 15 stemmen tellende orgel is ontworpen door Peter van Dijk en krijgt een centrale plaats onder het balkon achter het hoofdpodium. De kas is in nauw overleg met de zaalarchitect Herman Hertzberger ontworpen.

Het gloednieuwe orgel wordt op vrijdag 25 augustus, enkele uren voor het openingsconcert van het Festival Oude Muziek, gepresenteerd. Na de officiële overdracht van het orgel uit handen van de schenker, het Orgelcomité Muziekcentrum Utrecht, wordt het aanslaan van de allereerste orgeltonen – naar aloude traditie – toevertrouwd aan ontwerper Peter van Dijk. In interviews en een rondetafelgesprek gaan specialisten en uitvoerders op zoek naar de historische wortels van het gebruik van een groot orgel voor de basso continuo. Met de kers op de taart – een minirecital door Peter van Dijk – is het laatste woord aan de muziek! Bekijk hier alvast het filmpje en bestel kaarten via deze link.

Als lezer van De Orgelvriend krijgt u 25% korting op de toegangsprijs bij het invoeren van de kortingscode fomu17orgelvriend (geen hoofdletters!).

Diezelfde avond is het orgel te horen tijdens het openingsconcert van het Festival Oude Muziek door het ensemble ‘La Divina Armonia’ met medewerking van de organist Lorenzo Ghielmi. Met het prachtige Preludium, adagio en fuga BWV 545/564,2 en de Aria variata is de nieuwgeborene eerst solistisch te horen. Vervolgens gaat het orgel als concerterend instrument in dialoog met orkest en stem in de cantate Geist und Seele wird verwirret. Tot slot mogen alle registers open voor een feestje op z’n Bachs. De cantate Gott der Herr ist Sonn und Schild, gecomponeerd voor Hervormingsdag 1725, onderstreept het uitbundige karakter van de gelegenheid.

Lezers van De Orgelvriend kunnen ook met korting kaarten voor het openingsconcert op vrijdagavond 25 augustus bestellen. Ga daarvoor naar de ticketshop, klik onder de rangen op ‘Selecteer actieprijs’ en vul de kortingscode fomu17orgelvriend in. Het gehele programma van het Festival Oude Muziek is te bekijken op http://oudemuziek.nl/festival/orgelfeest/.

 

Mocht u problemen ondervinden met het online bestellen, belt u dan met tel. (030) 232 9010.