Koninklijke onderscheidingen

Op donderdag 26 april zijn er weer diverse Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan personen uit de orgelwereld. We noemen er enkele.

Petra Veenswijk werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft de muziekcultuur van de Maria van Jessekerk in Delft op een hoger plan gebracht en zich sterk gemaakt voor de restauratie van het Maarschalkerweerd-orgel in deze kerk. Zij vertegenwoordigt ons land regelmatig op hoog niveau in het buitenland. Petra is sinds 1987 als dirigente en organiste verbonden aan de Delftse Maria van Jessekerk. Mede dankzij haar inspanningen kon het in 1893 gebouwde monumentale Maarschalkerweerd-orgel (III/P/38) in 2009 worden gerestaureerd door Elbertse Orgelmakers. Zij is daarnaast dirigente van drie koren.

Geridderd werden ook Bert Augustus uit Deurne, organist van de Sint-Martinuskerk in Sint-Oedenrode en de heren Koos van Noppen (organist/dirigent te Amersfoort) en Servaas Stoop uit Dirksland. Daarnaast werden zo’n 23 organisten en bestuursleden onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, onder wie ons redactielid Dirk Molenaar. Een volledige namenlijst is te vinden op www.orgelnieuws.nl.