Inspiratiedag voor organisten

Op zaterdag 2 maart 2019 organiseert ‘Achter de klavieren’ een evenement voor organisten en orgelliefhebbers in de Grote Kerk te Gorinchem. Het thema van deze dag is inspiratie, waarin ontmoeten, orgelspelen en leren in de spotlights zal staan. Drie bekende organisten geven workshops en een concert. Via een live-scherm is alles te volgen wat er ‘achter de klavieren’ gebeurt!

 

Everhard Zwart deelt zijn opvattingen over romantische orgelmuziek. Hoe registreer je een orgelwerk? Hoe kun je dit het beste instuderen? Verder zal ook de speeltechniek belicht worden. De uitvoering van een stuk, daar draait het uiteindelijk om. Hoe kun je de luisteraar raken, als het ware het muziekstuk ‘uitleggen’ aan je toehoorder? Wordt je gevoelige snaar geraakt? Kom het ervaren!

 

Dick Sanderman neemt je mee in de wereld van de barokke orgelmuziek. Barok in de breedste zin van het woord. Hoe registreer je een barok stuk. Ook krijg je hier meer te horen over het instuderen. Hoe breng ik het stuk over naar mijn toehoorders? Kortom; dit mag je niet missen.

 

Improviseren is de passie van Gerben Mourik. Op deze dag laat hij barok en romantiek elkaar ontmoeten. Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? Hoe komt hij aan een nieuw thema? Hoe komt een improvisatie tot stand? Hoe registreert hij die?  En nog veel meer!

 

Zelf orgelspelen hoort erbij, Daarom mag het prachtige Bätz-/Witte orgel van de Grote Kerk (27 plekken, vol = vol!) bespeeld worden. De organisten geven je tips bij het spelen van een stuk. ‘s Avonds zullen de drie organisten om 19.30 uur afsluiten met een schitterend concert waarin zij hun workshop onderwerp van deze dag laten horen. Boekenwinkel Tolle Lege uit Numansdorp zorgt voor een uitgebreide bladmuziek, boeken en cd-tafel, vooral ook voor de niet orgelspelers. Een lunch wordt verzorgd. Voor het avondeten zijn diverse eetgelegenheden beschikbaar in Gorinchem.

 

De kosten van het dagprogramma zijn: € 30,- p.p. (kinderen tot 12 jr. € 15,-).

Je kunt je aanmelden via de website www.achterdeklavieren.nl. Na het invullen van het webformulier.