Herdenkingsconcert rond Dirk Jansz. Zwart

Op vrijdagavond 19 mei om 20.00 uur is er een bijzonder orgelconcert op het Assendelft-orgel van de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn. Op het programma staat Dirk Janz. Zwart (1917-2002) centraal. Arjan Wolfswinkel en Cor de Vries spelen een herdenkingsconcert vanwege het feit dat Zwart 100 jaar geleden werd geboren en 15 jaar geleden is overleden. Naast een aantal koraalbewerkingen van Zwart zelf worden er werken gespeeld van componisten die terug te vinden zijn op oude concertprogramma’s en opnamen van Dirk Janz. Zwart.
Uiteraard mag Johann Sebastian Bach niet ontbreken. Cor de Vries zal de Fantasia und Fuge c-Moll BWV 537 vertolken. Ook speelt hij werk van Lemmens en Kirnberger. Vader Jan Zwart is vertegenwoordigd met zijn Fantasie over het Lutherlied en zijn bewerking over ‘Morgenglans der eeuwigheid’.
Arjan Wolfswinkel zal werken van Sweelinck, Liszt, Merkel en Boëllmann spelen. Van Niels Wilhelm Gade klinkt het Festligt Præludium over choralen ‘Lover den Herre’. Van Dirk Janz. Zwart klinken zijn grote fantasieën over de psalmen 147 en 105. Het concert wordt geopend met de Fantasie over het Valeriuslied ‘O Heer, hoe groot en hoe vervaarlijk’. De koraalfinale van Psalm 105 is het slotstuk van de avond en wordt besloten met samenzang.
Wolfswinkel is één van de vaste organisten in de Dorpskerk van Katwijk. De Vries woont in Lisse maar is organist in twee Amsterdamse kerken. Ook afgelopen jaren speelden dit duo een herdenkingsconcert in de Dorpskerk van Katwijk aan den Rijn. Eerder stonden de Nederlandse organist Frans van Tilburg en de Duitse componist Max Reger centraal.
Iedereen is van harte welkom. Halverwege het programma is er een pauze met koffie en thee. Ook is dan een kleine expositie over Dirk Janz. Zwart te bekijken. De toegang tot het concert is gratis, bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.
Beeld: Gerco Schaap