De Stichting Cultureel Klundert, verantwoordelijk voor het beheer van ‘De Stad Klundert’ – de voormalige Joannes de Doperkerk aldaar – wil door middel van concerten en educatieve projecten de instrumenten in de kerk promoten en heeft daarvoor Gerben Mourik, (Stads-)organist te Oudewater, aangetrokken. Hij zal verantwoordelijk zijn voor de halfjaarlijkse invulling van de concerten, daarnaast zal hij inzetbaar zijn bij de diverse soorten bijeenkomsten en evenementen die in ‘De Stad Klundert’ plaatsvinden zoals huwelijken, afscheidsbijeenkomsten, lezingen, tentoonstellingen en recepties.

Foto: Jesper Jørgensen

Na een grondige herinrichting werd op 12 oktober ‘De Stad Klundert’ geopend. De vroegere Joannes de Doperkerk is de afgelopen maanden omgebouwd tot een veelzijdig inzetbaar gebouw. Muzikaal heeft de goed klinkende ruimte veel te bieden; naast een concertvleugel zijn er binnenkort twee forse orgels beschikbaar: het Marcussen-orgel op de galerij boven de ingang (afkomstig uit Moerdijk) en het tweeklaviers Vermeulen-orgel (uit de v.m. Heilig Hartkerk te ’s-Hertogenbosch) dat momenteel aan beide zijden van het koor wordt opgebouwd.

Gerben heeft zijn organisten-roots deels in Klundert liggen; hij was er van 2000-2006 organist van de Hervormde Kerk en speelde in 2013 het ingebruiknameconcert van het Marcussen-orgel.

Gerbens eerste officiële optreden in De Stad Klundert is op zaterdag 27 januari 2018 om 15.00 uur. Hij zal dan met een feestelijk en verrassend concert het Vermeulen-orgel in gebruik nemen, dat in samenspraak met hem is uitgebreid met extra opties. Daarna begint het promoten van de instrumenten met o.a. workshops improvisatie en literatuur, open speelmiddagen en het publiceren van filmpjes en audio-opnamen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *