Excursie naar Belgische orgels

De Midden-Brabantse Orgelkring (MBO) organiseert op zaterdag 25 augustus een excursie naar Vlaanderen. Eerst wordt de Sint-Lambertuskerk in Bel (bij Geel) bezocht, gastheer is Paul De Beuckeleer. De kerk bezit twee orgels; het balustradeorgel werd in ca. 1675 gebouwd door Blasius Bremser, het 19e-eeuwse koororgel is van Vermeersch. Beide orgels zijn in 2013 gerestaureerd door Manufacture d’Orgues Thomas uit Francorchamps. Bij aankomst is er koffie/thee met gebak, waarna Ad van Sleuwen de beide orgels zal bespelen.

Na een korte rit wordt de Sint-Martinuskerk in Tessenderlo bezocht, waar u wordt ontvangen door Jos Moonen (kerkenraad) en Nils Hellemans (organist). Cristiaan Penceler bouwde hier in 1721 een orgel dat in 1839 ingrijpend werd verbouwd door Theodoor Smet. In de jaren 2009-2012 heeft Thomas het orgel herbouwd in een nieuwe kas, daarbij gebruikmakend van pijpwerk uit 1721 en 1839. Nils Hellemans zal alle klankkleuren van dit orgel laten horen.

Na de lunch in Tessenderlo rijdt men naar de Sint-Pieterskerk te Langdorp (bij Aarschot). In 1781 bouwde Guillaume Robustelly hier een tweeklaviers orgel met kistpedaal. Ad van Sleuwen zal het met plezier aan u voorstellen.

Ten slotte volgt een bezoek aan de O.L.Vrouwekerk in Aarschot. Het daar aanwezige Bremser-orgel (1646) werd in 2012 gerestaureerd door Jan Lapon. In de jaren tachtig bouwde de firma Pels-D’Hondt in de zuidelijke dwarsbeuk een nieuw orgel met enig pijpwerk uit het Drijvers-orgel (1891) dat tegen de westwand van de noordelijke dwarsbeuk hangt en buiten gebruik is. Ad van Sleuwen zal de dag besluiten met een concert op beide orgels.

Deelnamekosten: € 55,00 incl. busreis, programmaboekje en lunch. Informatie en aanmelden: via tel. 013-543 57 62 of e-mail.

Vertrekplaatsen:

– 07.45 uur v.a. Bastion-hotel Kempenbaan (Tilburg)

– 08.00 uur v.a. Centraal Station Tilburg.

Na inschrijving ontvangt u van de MBO bericht i.v.m. opstaptijden. Aanmelden vóór 15 juli a.s.