Everhard Zwart 40 jaar musicus

Everhard Zwart (1958) is dit jaar veertig jaar actief als concertorganist en dirigent. Zijn organistenloopbaan begon in 1979 in de Gereformeerde Bergsingelkerk in Rotterdam; in datzelfde jaar gaf hij ook zijn eerste orgelconcert in de Hervormde Kerk van Zandvoort. In de daaropvolgende jaren groeide het aantal concerten uit tot een volwaardige concertpraktijk. Vanaf 1983 speelde hij ook buiten onze landsgrenzen en vanaf 1985 volgden met grote regelmaat concertreizen door Amerika en Canada.

Als zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma ontving hij op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, waarna al snel lessen koraalspel en literatuur volgden bij Feike Asma in Maassluis. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst in Utrecht, daarna in Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nieuwe Westerkerk in Capelle aan den IJssel.

Op 23 november besluit hij zijn jubileumtournee in de Groote Kerk van Maassluis. Everhard: “Ik ben altijd op zoek naar nieuw orgelrepertoire”. Naast bekende werken (‘Komt als kind’ren …’ van Asma,  Basso Ostinato van Handel en B.A.C.H. van Liszt) bevat zijn programma dan ook minder bekend repertoire, zoals de Passacaglia van Gustav Geierhaas (1888-1976), die hij al in zijn tijd bij Asma studeerde, en de Lyric Symphony van de Amerikaan Rulon Christiansen (1949), oud-leerling van Alexander Schreiner en Robert Cundick. Het was Michael Barone (van Pipedreams) die hem op dit werk attendeerde. “Heel knap hoe Christiansen die lyrische, zangrijke thema’s weer te verbinden en te combineren”, aldus Everhard Zwart. Hij besluit met een Toccata over het koraal ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ van Aivars Kalejs (1951).

Toegang € 10,‒. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree.