Geluid van de maand

Mei 2019

U kunt het geluidsfragment “Going to Church” – Ad Wammes hier beluisteren.

April 2019

Maart 2019

Januari 2019

Aart de Kort speelt Ricercare (Jacob Bijster)

December 2018

Reitze Smits speelt Rachmaninov

November 2018

Gerrit Veldman speelt Psalm 72 van Jan Zwart

Oktober 2018

‘Prelude over Lied 512’ van Jaco van Leeuwen, gespeeld op het Maarschalkerweerd-hoofdorgel in de R.-k. Sint-Jeroenskerk in Noordwijk.
U vindt het fragment hier.

September 2018


Theo Teunissen bespeelt het orgel in de Jacobikerk te Utrecht
U vindt het fragment hier.

 

Juli/Augustus 2018

Nathan Laube plays the restored King’s College Chapel Organ.


Juni 2018

Thomas Ospital speelt Liszt in Parijs.
U vindt het fragment hier. 

 

Mei 2018

Sietze de Vries speelt Geneefse Psalmen, Psalm 139 c.f. en taille

U vindt het fragment hier. 

April 2018

Een fragment van de nieuwe, besproken cd ‘Gold und Silber’. Piet van Egmond speelt het laatste deel van de mars ‘Pomp & Circumstance nr. 1’ van Edward Elgar op het v.m. orgel van de Prinsessekerk te Amsterdam.

U vindt het fragment hier. 

Maart 2018

Luistervoorbeelden bij Masaaki Suzuki plays Bach Organ Works Volume 2.

U vindt de voorbeelden hier. 

Januari/Februari 2018

Wouter van de Wilt in Musica Religiosa:

U vindt het audiofragment hier.

December 2017

Opname van het AVRO Concertorgel uit 1937. Organist Pierre Palla speelt een medly van bekende wandelliedjes. De medly werd ‘In het bos’ genoemd. Het orgel stond in de vroegere AVRO-studio aan de s’-Gravelandseweg in Hilversum.

November 2017

Deze maand is er een audio-fragment van ‘Vernieuw Gij mij, o eeuwig licht’, bij dit audiofragment is ook een muziekbijlage geplaatst.

U vindt het audiofragment hier.

Oktober 2017

In het kader van de bespreking van de 4-cd-box ‘Verborgen parels van Michaël Maarschalkerweerd’ kunt u hier luisteren naar een bonustrack die niet op de cd’s is te vinden. Het betreft een uitvoering van drie delen (Vivo, Pomposo, Delicato) uit de ‘Twelve Images’ van Albert de Klerk, gespeeld door Eric Koevoets op het Maarschalkerweerd-orgel in de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in Wijhe.


September 2017

Piet van Egmond speelt Toccata van Albert de Klerk
Naar aanleiding van de Werkbespreking in het septembernummer van de ‘Tien Orgelwerken’ van Albert de Klerk deze maand een historische opname van Piet van Egmond (1912-1982), die de ‘Toccata’ uit deze reeks speelt op het Steinmeyer-orgel in de voormalige Prinsessekerk te Amsterdam.

Deze opname komt voor op de grammofoonplaat ‘500 Jaar Orgelmuziek’ uit 1960.

Juli/Augustus 2017

Juni 2017

Mei 2017
Het Orgel Trio


April 2017
Henk Klop speelt Ruppe
Naar aanleiding van de bespreking van de heruitgave van de ‘Dixhuit Pièces pour l’Orgue ou Piano-forte’ van C.F. Ruppe deze maand een oude radio-opname van organist Henk Klop. Hij speelt nr. 6 (‘Presto ma non troppo’) op het Smits-orgel in de Sint-Servatiuskerk in Schijndel. De opname werd in 1978 gemaakt door Cees Zeevaart voor de Wereldomroep/NCRV.

Foto: www.brabantorgel.nl


Maart 2017
Dick Sanderman – God be with you till we meet again


Januari 2017
Wim van Beek – Symphonie Passion (M. Dupré)


December 2016
Alexandre Guilmant – Noel Ecossais, Premier Livre de Noels, Op. 60

https://www.youtube.com/watch?v=PHBiMMJpyeM


November 2016
Psalm 71 – Jan Peter Teeuw


Oktober 2016

Balázs Szabó speelt Max Reger

https://www.youtube.com/watch?v=oxBmEeQSqAI


September 2016

Marcel Punt speelt Liszt


Juli 2016

Haite van der Schaaf speelt Psalm 100 in de Nieuwe Kerk te Haarlem


Juni 2016

Wilbert Berendsen speelt Mouvement


Mei 2016

Dick Sanderman speelt zijn bewerking over Psalm 130


April 2016

Bart Jacobs speelt Buxtehude.


Maart 2016

Margaret Phillips speelt Bach.


Januari/Februari 2016

Willeke Smits speelt Vierne.


LP-KlaasBolt-uitsnedeDecember 2015

‘Christ, unser Herr, zum Jordan kam’, BWV 684.
Klaas Bolt op het orgel van de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.


November 2015

‘Toccata’ van Hendrik Andriessen in Koepelkerk te Hoorn door Mark Heerink


Oktober 2015
‘Christ, der du bist der helle Tag’ – Ad Wammes


September 2015
‘Er is een land van louter licht’ – Henk van der Maten (meer uitgebreide variant)


Juli/Augustus 2015
Psalm 86 canonisch – door Klaas Bolt


Juni 2015
George Robert speelt Hendrik Andriessen, Sonata da Chiesa.

Geluidsopname van de muziekbijlage in het juninummer: Psalm 30 – Jan Peter Teeuw.


Mei 2015
Bert den Hertog op het Franssen-orgel 1906, 43/III/P, gerestaureerd in 2011. Elandstraatkerk, Den Haag.


April 2015
In het aprilnummer leest u een recensie van een nieuwe dvd/cd van Willem van Twillert van het Meere-orgel in de Dorpskerk van Epe. Aansluitend een opname waarop Willem van Twillert een Prière van Théodore Dubois op het Meere-orgel vertolkt.


Maart 2015
Deze maand kunt u luisteren naar een improvisatie van Sietse de Vries over het koraal ‘An Wasserflüssen Babylon’ op het vorig jaar door Flentrop Orgelbouw gereconstrueerde orgel in de Katharinenkirche in Hamburg.


Januari 2015
Het jaar 2015 is uitgeroepen tot ‘Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar’ omdat het honderd jaar geleden is dat de Utrechtse orgelbouwer overleed. De vorig jaar opgerichte ‘Stichting Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015’ heeft inmiddels een uitgebreide website opgetuigd waarop een groot aantal geluidsopnamen van Maarschalkerweerd-orgels te beluisteren is: www.maarschalkerweerd.info/clips.htm

Geluid-jan2015‘Dé klank tussen hemel en aarde’
Michaël Maarschalkerweerd (1838-1915) leerde het orgelmakersvak van zijn vader Pieter, die op zijn beurt het vak had geleerd bij Jonathan Bätz. Zijn werkplaats bevond zich vlakbij de Sint- Catharinakathedraal. Michaël was een pionier en ging op zoek naar een nieuwe, eigentijdse romantische klank. Daarvoor reisde hij naar Parijs naar zijn grote voorbeeld Aristide Cavaillé-Coll, naar België, Duitsland en Zwitserland. Hij wist orgels te bouwen die een nieuwe klankenwereld openden zonder hun Nederlandse afkomst te verloochenen en daarmee de aanzet zouden zijn tot het ‘Moderne Nederlandse orgel’. Aanvankelijk had hij met name rooms-katholieke klanten, maar mede door zijn enorme kennis en vakmanschap werd hij ook gevraagd door kerken van andere denominaties en concertzalen. Orgels van grote statuur van zijn hand zijn te vinden in o.m. het Concertgebouw in Amsterdam, de Maria van Jessekerk in Delft, de O.L.Vrouwebasiliek (‘Peperbus’) te Zwolle, de Augustijnenkerk te Dordrecht en in de kathedrale kerk van Sint Catharina te Utrecht. Michaël Maarschalkerweerd wist een klank aan zijn orgels te ontlokken, die getypeerd kan worden als ‘dé klank tussen hemel en aarde’. Zijn orgels vormen een wezenlijk onderdeel van de orgellandkaart van Nederland. Zie www.maarschalkerweerd.info.


December 2014
Speciaal voor dit decembernummer schreef Dick Sanderman een bewerking over het kerstkoraal In the Bleak Midwinter (‘In de nacht gekomen’, Liedboek lied 505) van Gustav Holst.
Beluister een uitvoering door Dick Sanderman op een gesampled orgel (‘Father Willis Salisbury Cathedral’).  >> Klik door >>


November 2014
In de rubriek ‘Uit de orgelwereld’ in ons novembernummer staat een item over de lancering van een nieuwe website rond de Nederlandse componist Johannes Gijsbertus Bastiaans. Op deze uitgebreide website zijn ook geluidsfragmenten van zijn orgelwerken te beluisteren, gespeeld door diverse organisten. Beluister een Trio over Psalm 24, gespeeld door Herman van Vliet op het Müller-orgel van de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.


Oktober 2014
In het oktobernummer 2014 publiceerden we een interview met de Haarlemse organist Dirk Out, die op 9 september dat jaar 65 jaar werd. 35 jaar was hij werkzaam bij het Kunstencentrum Velsen in IJmuiden, waarvan 20 jaar als directeur. Sinds zijn pensionering legt hij zich meer toe op concerten geven. Op zijn website staat een aantal boeiende live-opnamen van concerten die hij de afgelopen jaren gaf. Beluister de Serenade van de Engelsman Derek Bourgeois. Een ritmisch interessant stuk dat hij schreef voor zijn eigen huwelijksdienst


September 2014
In het septembernummer 2014 vindt u op pagina 4 en 5 een ‘In memoriam’ voor de overleden Duitse organist Gerd Zacher. Als ‘avantgarde-organist’ brak hij een lans voor eigentijdse en experimentele orgelmuziek. Met de ‘Variations on America’ uit 1891 (door Zacher regelmatig uitgevoerd) was de Amerikaanse componist Charles Ives zijn tijd eveneens ver vooruit. Beluister een uitvoering door Edward Power Biggs (1906-1977) en lees mee met de partituur.


Juli/augustus 2014
In het juli/augustusnummer 2014 vindt op pagina 32-34 een aflevering uit onze archiefserie ‘De Orgelharmonica’, die ditmaal is gewijd aan de Franse organist en orgelpedagoog André Isoir. Drie van zijn Nederlandse ex-studenten halen herinneringen aan hem op. Als geluidsfragment hoort u de Prélude Funèbre van Joseph Guy Marie Ropartz (1864-1955), door Isoir gespeeld op het Cavaillé-Coll-orgel in de Eglise Saint-Salomon et Saint-Grégoire in Pithiviers (F). Het fragment is hier te beluisteren.


Juni 2014
In het juninummer 2014 vindt u op pagina 36-38 een bespreking van de biografie van Herman Strategier (Musique pour faire plaisir) en op pagina 41-42 een bespreking van een cd met orgelwerken van Strategier door Wouter van Belle. De gehele eerste track van deze cd (Ritornello Capriccioso) is hier te beluisteren:


Mei 2014
In het meinummer 2014 staat op pagina 44 een bespreking van de cd The American Symphonic Organ, uitgebracht door Brilliant Classics. Op onderstaand filmpje krijgt u een indruk van deze door Jean-Baptiste Robin ingespeelde cd, die slechts 8 euro kost!


April 2014
In het aprilnummer 2014 staat op pagina 40 een bespreking van de cd ‘Audite Nova 2’ van Gerben Mourik. Op deze cd bespeelt hij drie orgels van de Deense orgelbouwer Poul-Gerhard Andersen (1904-1980). Op de website www.auditenova.org/luister zijn geluidsfragmenten van deze cd te horen. Op diezelfde website zijn ook improvisaties te beluisteren die niet op de Audite Nova-cd’s zijn terechtgekomen.