Waar zijn de jonge organisten?

Het orgel komt in de gevarenzone. Daarvoor zijn allerlei redenen aan te wijzen, maar feitelijk is de voornaamste oorzaak het drastisch teruglopen van aanwas van jong orgeltalent. Er komen niet veel jonge orgelliefhebbers, en ook niet veel jonge orgelspelers meer bij.

Je ziet het al enige tijd aan het zorgwekkend lage aantal orgelstudenten aan de Nederlandse conservatoria. Je merkt het ook aan de vergrijzing van het orgelpubliek. De gemiddelde leeftijd van organisten en orgelpubliek verschuift langzaamaan van 50-ers en 60-ers naar 70-ers en 80-ers. Dit is een trend die ons allemaal zorgen zou moeten baren.

Inspanningen om jonge mensen met het orgel te laten kennismaken, bijvoorbeeld met multidisciplinaire orgelvoorstellingen, zijn succesvol maar blijven doorgaans incidenteel. Wanneer iemand die zo op het spoor van het instrument is gekomen eens een ander orgelconcert bezoekt, blijkt het moeilijk het enthousiasme vol te houden.

Jong geleerd, oud gedaan – een gezegde dat ook opgaat voor het orgel. Het is in 2021 echter niet meer vanzelfsprekend dat een kind het orgel überhaupt leert kennen. Daarvoor zijn gerichte activiteiten nodig. En ook om daarna het orgelspelen vol te houden.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.