‘Voorspelen bij het Liedboek-2013 van Martine van der Meiden’ (bijlage)

Bij muziekuitgeverij Boeijenga verschenen twee bundels met eenvoudige voorspelen bij gezangen uit het Liedboek van 2013, vrijwel allemaal uitvoerbaar zonder pedaal.

Martine van der Meiden (*1939) kreeg haar opleiding bij Jacques P. Bekkers, Adriaan Engels en André Verwoerd. Zij was muziekdocente aan de Ichtus Hogeschool in Rotterdam en werkte als organist in de Doopsgezinde gemeente en de Arauna-parochie in Rotterdam.

Deel 1 biedt voorspelen bij twintig liederen voor de Veertigdagentijd tot Trinitatis, deel 2 bij 23 liederen voor de tijd na Trinitatis, deel 3 (Getijden van de dag / De eerste dag) en 4 (Advent, Kerst en Epiphanie) zijn inmiddels ook verschenen.

Er is geen voorwoord waarin wordt toegelicht op welke gronden juist deze liederen werden gekozen, waarom enkele liederen voorzien zijn van meerdere bewerkingen of voor welk moment in de dienst deze voorspelen zijn gedacht. De componiste bewerkt steeds de volledige melodie, en dat levert voorspelen op met een lengte die varieert van 40 seconden tot anderhalve minuut. In een kerkdienst waar veel gezongen wordt, zal de organist als regel liever kortere voorspelen maken, om tijdens de collecte royaal de tijd te nemen voor een langere koraalbewerking. Het zou handig zijn geweest als er suggesties waren toegevoegd voor het inkorten van deze voorspelen tot de lengte van een kort-en-bondige intonatie.

Martine van der Meiden is erin geslaagd, met eenvoudige middelen smaakvolle en zeer bruikbare voorspelen te schrijven. Een uitkomende stem wordt nergens verlangd, zodat de voorspelen ook op kleine orgels uitvoerbaar zijn; de moeilijkheidsgraad is laag.

 

Lees de complete recensie van Dick Sanderman in De Orgelvriend van december 2020.