Nieuwe orgel-podcast: ‘Alle registers open’

In de EO-NPO Radio 4 podcast ‘Alle Registers Open’ gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen, die vaak verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Elsbeth Gruteke zoekt de organisten bij hun orgels op. Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open?

#1 – Willeke Smits put kracht uit het orgel

Voor de eerste aflevering ‘Alle registers open’ zijn we in Leiden. Hoog in de Hooglandse Kerk hangt het 16e-eeuwse De Swart/-Van Hagerbeer-orgel. Daar ontmoet Elsbeth Gruteke de vaste bespeelster, Willeke Smits. Zij vertelt over haar levenslange liefde voor het orgel en hoe ze het heeft leren bespelen. Dienstbaarheid is daarbij het kernwoord. Willeke wil dienstbaar zijn aan de luisteraars, aan het instrument en ook aan de liturgie. Kerkdiensten zijn bij uitstek de momenten dat ze de kracht van de muziek ervaart. Zeker het afgelopen jaar, waarin ze het zwaar had door de behandeling voor borstkanker, heeft dat veel voor haar betekend.

#1 – Geert Bierling verbindt het hemelse en het aardse

In de tweede aflevering is Geert Bierling te gast. Zijn muzikale leven is nauw verbonden met de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam Delfshaven. Als kleine jongen was hij al onder de indruk van het Bätz-/Witte-orgel dat hij er hoorde wanneer hij zelf ter kerke ging. Later werd hij vaste organist in diezelfde kerk en ontdekte hij zijn eigen stijl. Ook nu hij stadsorganist van Rotterdam is, komt hij nog steeds graag in Delfshaven. Daar ontmoet Elsbeth Gruteke hem. Geert neemt haar mee in zijn pogingen om het hemelse en het aardse in zijn muziek te verbinden.