Finale nationale Ambitus Orgelconcours op topniveau

Martien de Vos en Rik Melissant wonnen het eerste Ambitus Orgelconcours op 24 juni 2017 in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem

Op zaterdag 24 juni streden de finalisten van het prestigieuze Ambitus Orgelconcours voor jongeren t/m 21 jaar voor de 1e, 2e en 3e prijs en voor een publieksprijs. Iedere finalist speelde een verplicht werk (opdrachtcompositie van Kees van Eersel), een groot werk van Johann Sebastian Bach en een muziekstuk gecomponeerd na 1800 naar eigen keuze. Gemiddeld 200 luisteraars genoten van de finaleconcerten in de verschillende categorieën.

Talent van alle leeftijden

Van de meer dan 30 deelnemers die zich bij de start van het concours in 2016 hadden ingeschreven, waren na een voorronde in de Sint-Joriskerk te Amersfoort, de eerste ronde in de Eusebiuskerk te Arnhem en de halve finale in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes 6 finalisten in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar overgebleven, verdeeld over twee leeftijdscategorieën. Kandidaten uit categorie B (14 tot en met 16 jaar) startten na loting om 13.00 uur, waarna om 15.30 uur categorie C (17 tot en met 21 jaar) hun zelf gekozen muziekstukken speelden. Tijdens de voorbereiding mocht iedere kandidaat 2 uur les nemen bij een gerenommeerde orgeldocent naar keuze om het spelniveau te verhogen. Het talent van de kandidaten gecombineerd met deze extra coaching, had prachtige muziek van een kwalitatief hoog niveau tot resultaat.

Jury en prijswinnaars

De juryleden voor de finale waren Ton Koopman (voorzitter), Jan Hage, Leo van Doeselaar en Anton Pauw en Kees van Eersel. Zij beoordeelden het spel op onder andere muzikale voordracht, techniek en programmakeuze. De deelnemers werden gedurende de voorafgaande rondes gejureerd door steeds andere prominente (inter)nationale organisten.

 De namen van de winnaars in Categorie B (14-16 jaar):

– Rik Melissant (1e prijs)
– Steven Knieriem (2e prijs)
– Auke Kieviet (3e prijs).

In Categorie C (17-21 jaar):

– Martien de Vos (1e prijs)
– Jos Maters (2e prijs)
– Leendert Verduijn (3e prijs).


Prijzen
Binnen elke categorie waren diverse prijzen te winnen, waaronder een geldbedrag, een bedrag voor studie én een aantal concerten. Daarnaast was er ook een publieksprijs. Die ging in de categorie B naar Auke Kieviet en in de categorie C naar Martien de Vos.

Sponsors

De prijzen werden mogelijk gemaakt door Noaber Foundation, VitalHealth Software, Avalon BV en Flentrop Orgelbouw. Flentrop Orgelbouw biedt de prijswinnaars eveneens een kennismakingbezoek aan hun bedrijf aan.

Ambitus Foundation initieert, stimuleert en financiert projecten die zijn gericht op het bevorderen van de toegankelijkheid van klassieke muziek voor jongeren tot en met 25 jaar in binnen- en buitenland. Ambitus is een ANBI-stichting en statutair gevestigd in Lunteren.

In ons septembernummer is een verslag van de finale te lezen door Lourens Stuifbergen.