Illustratiewedstrijd Orgelmuseum Elburg

Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg organiseert een illustratiewedstrijd! De wedstrijd staat open voor mensen van alle leeftijden uit alle landen. De winnaar mag een privéconcert tegemoet zien in het Orgelmuseum.

In de afgelopen maanden van noodgedwongen thuiszitten hebben veel mensen een oude hobby herontdekt of een nieuwe opgepakt. Een van de meest populaire tijdverdrijven is ‘tekenen’ in al z’n verschijningsvormen. Het museum organiseert daarom een internationale illustratiewedstrijd, niet alleen voor Nederlandse deelnemers, maar voor iedereen die maar mee wil doen. De wedstrijd wordt op diverse internationale orgelplatforms gepromoot.

Het overkoepelende thema is ‘orgelfantasie’: teken een orgel in een bijzondere setting, óf een orgel dat er totaal anders uitziet dan we van een orgel verwachten. Exemplarisch hiervoor is het zogenaamde Boon-Leeflang-orgel (foto) in het museum met zijn aparte vorm. Precies dát heeft het Orgelmuseum met de wedstrijd voor ogen: verras ons met iets nieuws. Het mag een klassiek ogend orgel zijn midden in de woestijn, op een drukke markt, of juist een orgel dat geheel aan de fantasie is ontsproten. Het is niet de bedoeling een bekend/klassiek orgelfront in een kerk af te beelden – een bijzonder, geheel aan de fantasie ontsproten orgel in diezelfde kerk mag weer wel. De enige voorwaarde is wel dat het nog enigszins herkenbaar moet zijn als orgel, en dat in het ontwerp orgelpijpen zichtbaar moeten zijn.

De techniek staat vrij: pentekening, potloden, stift, verf, beplakken met stof of papier, washitape (collagetechniek): alles mag. Wel moet de illustratie gemaakt zijn op een plat vlak (dus niet driedimensionaal). Professionele illustratoren zijn uitgesloten van deelname. De uitgebreide voorwaarden staan op nationaalorgelmuseum.nl. De winnaar krijgt een privéconcert aangeboden in het Orgelmuseum; bij een mogelijke buitenlandse winnaar zal een andere prijs worden overhandigd.

Het museum zal de ingezonden werken t.z.t. tentoonstellen. De inzendingen worden bekeken door een deskundige jury en de uitslag wordt in september bekendgemaakt. Alle inzendingen die vóór 1 september 2020 binnenkomen worden meegenomen in de jurering.