Jubileum Ab Weegenaar

Op donderdag 2 juli a.s. geeft Ab Weegenaar een bijzonder orgelconcert in de Bovenkerk te Kampen. Met dit concert staat hij stil bij zijn 25-jarig jubileum als organist van de Bovenkerk; op 1 juni 1995 werd hij tot organist benoemd. In die 25 jaar is er veel gebeurd. In 1999 werd de Bovenkerk verrijkt met een koororgel. Vanaf dat moment ging dit orgel een belangrijke rol spelen in de informele concerten op de zaterdagmiddag gedurende de zomermaanden. In 2002 ging Weegenaar hoofdvak koordirectie studeren aan de hogeschool IDE in Groningen; dit omdat hij zich op het standpunt stelde dat het niet gewenst is dat een organist die op professioneel niveau functioneert tegelijkertijd als dirigent op amateurniveau blijft steken. Reeds een jaar later behaalde bij het diploma koordirectie. Ondertussen had hij in 2001 het Bovenkerk Kamerkoor opgericht. Met dit semiprofessionele koor maakte hij in 2006 een opname van Krebs’ Clavier-übung. Uiteraard maakte Weegenaar ook de nodige orgelsolo-cd’s in de Bovenkerk, waaronder een opname met improvisaties over Valerius-liederen en een met orgelwerken van Johann Gottfried Walther.

In 2017 volgde de eervolle benoeming tot stadsorganist van Kampen. Uiteraard waren er niet alleen maar hoogtepunten. Een flinke tegenslag was de sluiting van de Bovenkerk voor de reguliere zondagse erediensten in het najaar van 2017, waarna de kerkelijke gemeente haar intrek nam in de Broederenkerk. Weegenaar verhuisde mee en moest dus voor de begeleiding van de gemeentezang afscheid nemen van het Hinsz-orgel.

Bij het concert op 2 juli zal Weegenaar een combinatie maken tussen de ‘Hollandse Koraalkunst’ en andere werken uit de orgelliteratuur. Van Jan Zwart klinkt diens Fantasie over ‘Een vaste Burcht’ en Sombere Muziek over Psalm 103. Verder speelt hij o.m. het Deuxième Choral en Fête-Dieu van Hendrik Andriessen en Litanies van Jehan Alain. Het concert op 2 juli begint om 20.00 uur. Reserveren is verplicht via debovenkerk.nl/orgelconcerten.

Beeld: Lex Gunnink