10 jaar Orgelkids

Viering met inspiratiedag, bronnenboek en compositiewedstrijd

Orgelkids liet in 5 jaar tijd circa 6.000 kinderen het speciaal voor hen ontworpen Doe-orgel bouwen en bespelen, en werd daarmee wereldwijd bekend. Het fraaie ontwerp van Wim Janssen voorziet in de behoefte om kinderen van alle leeftijden het orgel te laten ontdekken als ambachtelijk gemaakt muziekinstrument.

Maar het begon allemaal in juli 2009 als een website met ideeën en tips voor educatieve activiteiten rond het orgel. Inmiddels groeide het project uit tot een internationale beweging van mensen met hetzelfde doel: kinderen kennis te laten maken met het pijporgel.

 In 2019 bestaat Orgelkids 10 jaar!

Het jubileum is een goede aanleiding om de verzamelde ervaring en kennis over orgelprojecten te delen met iedereen die zich wil inspannen om kinderen kennis te laten maken met de ‘koning van de instrumenten’. Het Orgelkids jubileum wordt gevierd met:

– een inspiratiedag in Amersfoort op 4 juli 2019, met veel workshops en een grote informatiemarkt, voor iedereen die praktische tips wil ontvangen voor het opzetten en uitvoeren van een educatief project rond het orgel;

– een bronnenboek met tal van didactische activiteiten: ‘Orgel in de klas’, met leerdoelen en uitgewerkte lesactiviteiten rond muziek-, techniek- en erfgoededucatie;

– een internationale compositiewedstrijd voor het Doe-orgel.

Meer hierover in het maartnummer.